COMISIA EUROPEANA A CONSUMATORILOR

COMISIA EUROPEANA A CONSUMATORILORCentrul European al Consumatorilor Romania

Ce este ECC Romania și când a fost înființat?

La 1 ianuarie 2008, Centrul European al Consumatorilor – ECC Romania s-a alăturat rețelei ECC-Net pentru a-i sprijini pe cetățenii UE în domeniul achizițiilor transfrontaliere. Rolul nostru este să oferim consultanță juridică gratuită în probleme de comerț transfrontalier și să încercăm rezolvarea pe cale amiabilă a sesizărilor pe care le primim de la consumatorii români, dar și din alte state membre.

Ce poate face ECC Romania?

 • Informare: poate oferi sfaturi consumatorilor cu privire la drepturile lor sau informații practice atunci când se deplasează prin UE – de la închirierea unei mașini, rezervarea unui pachet de vacanță sau a unui zbor, la comanda unor produse online.
 • Sprijin în soluționarea unei plângeri: atunci când consumatorii au o reclamație împotriva unui comerciant dintr-un alt stat membru, ECC Romania poate coopera cu alte Centre din ECC-Net pentru a găsi o soluție amiabilă la problemele întâmpinate.
 • Consultanță: dacă o soluționare pe cale amiabilă nu este posibilă, ECC Romania poate oferi sfaturi cu privire la calea de urmat – mediere, Procedura Europeană privind cererile cu valoare redusă (sub 2.000 de euro), Procedura Europeană privind somația de plată sau un alt organism.
 • Plângerile consumatorilor împotriva unor companii din UE pot fi preluate numai dacă aceștia sunt rezidenți sau cetățeni ai unui stat membru al UE (plus Norvegia și Islanda) și dacă legislația comunitară este aplicabilă.
 • Toate serviciile oferite de Centrele Europene ale Consumatorilor sunt gratuite.

Ce nu poate face ECC Romania?

 • Nu poate obliga comerciantul să acționeze – încearcă să-l convingă pe cale amiabilă (ceea ce reușește în cel puțin jumătate din cazuri!)
 • Nu poate reprezenta în mod legal consumatorii (de exemplu, în instanță)
 • Nu poate prelua plângerea dacă sediul comerciantului se află în statul de rezidență al consumatorului
 • Nu pot interveni dacă sediul comerciantului se află în afara UE (de exemplu în Canada sau SUA)

Ce alte activități mai desfășoară ECC Romania?

 • Când este nevoie, ECC Romania oferă acces la servicii de traducere.
 • ECC Romania cooperează cu celelate rețele constituite la nivelul UE care oferă informații esențiale asupra Uniunii Europene, legislațiilor naționale și a practicii judiciare – European Judicial Network (Rețeaua Europeană Judiciară) urmărește îmbunătățirea implementării legislației civile și comerciale, SOLVIT se ocupă de problemele care apar ca urmare a aplicării greșite a regulilor privind Piața Internă, iar FIN-NET reprezintă o rețea extrajudiciară pentru serviciile financiare.
 • Oferind informații directe privind subiectele de interes pentru consumatori, ECC Romania furnizează Comisiei Europene o reacție privind politica de protecție a consumatorilor.
 • ECC Romania realizeaza, împreună cu celelalte Centre din ECC-Net, comparații transfrontaliere care vizează probleme de interes pentru consumatori, precum prețurile, legislația etc.

Cum este finanțat ECC Romania?

ECC Romania este cofinanțat de Comisia Europeană si de Guvernul României, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. ECC Romania este sprijinit logistic de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România).